Četvrtak 20.05.2010.
15:06
Tanjug

Odmrzavanje plata i penzija tek u 2011.

''O odmrzavanju plata i penzija u ovoj godini moglo bi da se razmišlja, ukoliko bi bruto-domaći proizvod (BDP) porastao iznad planiranih dva odsto'', smatra on.

Jurij Bajec


Bajec je istakao da bi trebalo da se držimo dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o zamrzavanju penzija i zarada u javnom sektoru u 2010. godini, upozoravajući da bi svako povećanje plata i penzija zahtevalo rebalans budžeta i druge promene na prihodnoj strani državne kase.


On je skrenuo pažnju da pritom treba voditi računa da se ne poveća deficit budžeta Srbije iznad četiri odsto BDP, kako je i planirano Zakonom o budžetu.za 2010. godinu, koji je i donet u dogovoru s MMF-om.


U Beogradu su u toku tehnički razgovori misije MMF sa ekspertskim grupama po ministarstvima i u Narodnoj banci Srbije, koji zajednički sagledavaju računice da li bi pre kraja 2010. godine mogle da se odrmrznu plate i penzije.


Član Ekonomskog saveta premijera je podsetio da je tokom razgovora predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a konstatovano da je bankarski sistem u našoj zemlji stabilan, uključujući i banke sa većinskom grčkim kapitalom.

2024 © - Vesti online