Četvrtak 20.05.2010.
13:55
Vestionline

Napad na Srbe u Žaču je isplaniran

"Euleks više ne može i ne sme nemo da posmatra nasilje, samo ga deklarativno osuđujući. Kako je moguće da se incidenti u ovom selu stalno ponavljaju ako povratnike štiti Kosovska policija (KPS)? Euleks, ali i Kfor moraju da daju odgovore: kako to da KPS do sada nije otkrila vinovnike nijednog incidenta i da li to znači da je KPS saučesnik u tim napadima", navodi se u saopštenju ministra Bogdanovića.

Euleks ne sme nemo da posmatra nasilje: Goran Bogdanović


Prema njegovim rečima, sinoćni incident u selu Žač definitivno potvrđuje da Kfor ne može da KPS-u prepusti zaštitu kosmetskih Srba.


"Zahtevam da Euleks i Kfor najzad reaguju i pronađu napadače na povratnike u Žaču i pruže potpunu zaštitu i obezbede sigurnost stanovnicima ovog sela. Takođe tražim da Kfor od KPS-a preuzme odgovornost za bezbednost stanovnika Žača. Insistiram da međunarodna zajednica i legitimno međunarodno prisustvo obezbede povratak prognanih u pokrajinu, koji Priština uporno sprečava, ne prezajuci ni od primene nasilja", poručio je Bogdanović.

U blizini šatorskog kampa srpskih povratnika u selu Žač, kod Istoka, sinoć je ponovo otvorena vatra iz automatskog oružja, iako je, prema rečima povratnika, policija bila na ulazu u kamp.


Ovo je druga pucnjava u proteklih deset dana u neposrednoj blizini kampa u Žaču u kojem žive 22 povratnika.

2024 © - Vesti online