Ponedeljak 04.01.2016.
14:37
Tanjug

Puca Šengen, Evropljani vraćaju granice

Reuters
Izbeglice iscrtavaju granice u Evropi

Danska mera, koju je u ponedeljak obelodanio danski premijer Lars Loke Rasmusen, usledila je

Opet pasoši

Reuters

Uvođenje granične kontrole znači da će ljudi koji putuju između Švedske i Danske morati da nose pasoše po prvi put za više od 50 godina i predstavlja novi udarac "šengenskoj zoni".

samo nekoliko sati nakon što je Švedska uvela kontrolu ličnih isprava sa fotografijom za sve putnike koji putuju između iz Danske za Švedsku, prenela je agencija AP.

Rasmusen je novinarima u Kopenhagenu rekao da u ponedeljak od podneva policija vrši kontrolu putnika koji prelaze granicu sa Nemačkom i ulaze u Dansku.

- Uvodimo privremenu graničnu kontrolu, ali na izbalansiran način - rekao je danski premijer i dodao da za građane neće biti problema u prelaženju granice.

- Ukoliko Evropska unija ne može da zaštiti svoju spoljnu granicu, sve više i više zemalja će biti primorano da uvedu privremenu graničnu kontrolu - istakao je Rasmusen.

On je dodao da je zvanični Kopenhagen preduzeo tu meru kao odgovor na uvođenje kontrole ličnih isprava koje je u ponedeljak uvela Švedska za sve putnike koji stižu u tu zemlju vozom, autobusom ili trajektom.

Švedske vlasti su upozorile putnike da očekuju gužve i zastoje kad mera stupi na snagu danas u ponoć na danskoj strani mosta i tunela Oresund, glavnoj tački ulaska izbeglica i migranata u Švedsku, gde se nadaju da će započeti novi život.  

Nemačka u panici: Šengen u opasnosti

Reuters
Angela Merkel

Nemačka smatra da je bezvizna zona Šengena u opasnosti nakon što su Švedska i Danska objavile da će pooštriti graničnu kontrolu kako bi zaustavile priliv izbeglica, izjavio je u ponedeljak nemački ministar spoljnih poslova Martin Šefer. On je novinarima rekao da je "Šengen veoma važan, ali u opasnosti", prenosi AFP.

- Sloboda kretanja je važan princip, jedan od najvećih dostignuća (Evropske unije) poslednjih godina - smatra on. Nemačka je u 2015. godini primila skoro milion izbeglica.

Nova mera ima za cilj da spreči ulazak izbeglica bez dokumenata u Švedsku, koja je primila više tražilaca azila po stanovniku od bilo koje druge evropske zemlje, a njena vlada je nedavno saopštila da više ne može da se nosi sa neregulisanim prilivom sve većeg broja izbeglica.

Na metro i železničkoj stanici Kastrup na aerodromu u Kopenhagenu je već podignuta privremena ograda kako bi se sprečio da izbeglice hodaju prugom i zaobiđu kontrole, a na toj stanici će se vozovi zaustavljati radi obavezne kontrole dokumenata.

2024 © - Vesti online