Ponedeljak 04.01.2016.
01:41
D. Dekić - Vesti

Braćo Srbi, crno vam se piše!

M. Karović
Rode ne donose decu: Srpska nacija sve je starija

Procene demografa Instituta društvenih nauka Gorana Peneva su da će 2060. u centralnoj Srbiji i Vojvodini 2060. živeti pet miliona stanovnika, a on smatra da bi demografska slika mogla da bude bolja ukoliko se porodice budu odlučivale za rađanje više od dvoje mališana. Rešenje vidi, ne samo u poboljšanju populacione politike, već i u dugoročnoj, ozbiljnoj populacionoj politici i poboljšanju ekonomske situacije.

- Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji rađa troje ili četvoro dece. Dok se početkom 50-ih godina 20. veka u Srbiji rađalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000 - rekao je Penev ističući da su žene u Srbiji sredinom prošlog veka rađale više od troje dece.

Uplašene žene

Goran Penev kaže da je većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško da rađaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.
- Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor - naveo je Penev.

Ove prognoze poklapaju se sa onim koje su nedavno objavile Ujedinjene nacije, a govore da će Srbija 2050. izgubiti više od milion i po stanovnika.

Da bi ta slika mogla da bude mnogo dramatičnija i poraznija za "Vesti" je ukazivao demograf Ivan Marinković, objasnivši da je u projekciji UN, posmatrana Srbija sa 8.851.000 stanovnika, odnosno zajedno sa Kosovom koje, inače, ima najveću stopu nataliteta u Evropi.

Prognoze ovog demografa su da bi polovinom veka Srbija mogla da padne ispod pet miliona ljudi. UN navode da će broj mlađih od 15 padati u korist onih iznad 80, a Marinković ukazuje da ne samo što mladi odlaze iz zemlje, već svake godine umre 35.000 ljudi više nego što se rodi, pa samo po tom osnovu za deceniju gubimo 350.000 građana.

"Staro" stanovništvo Srbije je prema rečima Gorana Peneva upravo posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rođenih. On smatra da je u demografskoj budućnosti teško očekivati pozitivne promene i ukazuje da je niska stopa rađanja posledica loše ekonomske situacije.

- Država može da promeni demografsku budućnost tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili uslovi za rađanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenosti mladih - kazao je Penev.

Među najgorima u svetu

Nedavno objavljena projekcija UN pokazuje da je ugrožen ceo naš region, jer su među deset zemalja u kojima će se broj stanovnika drastično smanjiti, osim Srbije i skoro sve komšijske zemlje Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Rumunija. U istoj grupi su i Ukrajina, Letonija, Litvanija i Japan. Poslednji popis stanovništva U Srbiji govori da se u poslednjih 50 godina prepolovio udeo stanovništva do 15 godina, a broj onih sa 65 i više godina, povećan dva i po puta.

2024 © - Vesti online