Nedelja 03.01.2016.
17:51
Vestionline, sputniknews.com

"Spremite se : Sledi konačna propast Zapada"

Reuters
Razmaženi Zapad će se iznenaditi slikom sveta u narednim godinama

- Događaji iz prošle godine pokazali su odlučni gubitak moći Zapada koji se suočava sa konačnom propašću - piše Buker u obraćanju čitaocima.

- Ono što smo videli u prethodnoj godini, bio je više nego jasan znak, velikih istorijskih geopolitičkih promena u kojima viševekovna hegemonija Zapada seli u neke druge krajeve sveta.- smatra Buker.

Autor teksta podseća i na nedavne posete lidera Kine i Indije, Si Đinpinga i Narendre Morija, za vreme kojih su se lideri Britanije predvođeni Dejvidom Kameronom, ulagivali na najponižavajući moguć i način.

- Izbeglička kriza u Evropi, terorističke pretnje i sukobi na Bliskom istoku, haos izazvan vojnim intervencijama u Libiji, Iraku i Afganistanu, pokazali su da svetski poredak kakav je do sada bio na snazi više nije adekvatan - piše Buker.

Društvo na zapadu izgubilo dodir sa realnošću

- Sve što vidimo je da se iluzije Zapada sudaraju sa realnošću kao što smo mogli videti i na primeru bezobzirnog pokušaja da se Ukrajina uvučeu EU i NATO što je dovelo do žestoke reakcije Vladimira Putina i intervencije Rusije u cilju zaštite nacionalnih interesa koja je pokazala svu impotentnost Zapada- dodaje Buker.

- Zato ostajemo progonjeni naslovom ne tako sjajne Špenglerove knjige "Propast Zapad". Sve civilizacije na kraju propadnu a Špenglewrov naslov je samo išao 90 godina ispred svog vremena - dodaje Buker.

- Glavni razlog zašto je naše razmaženo duhovno osakaćeno društvo na Zapadu, izgubilo dodir sa realnošću je zbog toga što smo se sakrili i živimo u balonu iluzija. Ali izvan njega bostoji veliki svet mnogo manje sentimentalan i mnogo čvršći nego što smo mi na zapadu navikli. U narednim godinama, naš svet će se promeniti više nego što možemo da zamislimo - zzavršava svoj teks Buker

2024 © - Vesti online