Nedelja 03.01.2016.
21:16
index.hr

Putinove najubojitije zveri

Reuters
Njegovo veličanstvo, Su-34

Suhoj Su-34

Među arsenalom koji je Kremlj poslao u Siriju ističe se Suhoj Su-34 kojem je NATO dao nadimak "Fullback", a koji u sportu podrazumeva potrebu za obrambenom igrom.

Su-34 je dvojezgarni lovac-bombarder, dizajniran da zameni Suhoja Su-24 koji je srušen na sirijsko-turskoj granici u novembru. Prema dostupnim informacijama šest Su-34 u septembru je stiglo u rusku vazdušnu bazu uLatakiji.

Ruska mornarica "Moskva"

Reuters

Nakon smrtonosne turske provokacije, Rusija je u Latakiju poslala i ratni brod "Moskva" opremljen krstarećim raketama, protivraketnim i protivpodmorničkim sastavima i torpedima. Moskva je glavni brod Crnomorske flote.

Tenk T-90

wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin

Prema aktuelnim podacima, Rusija je u Siriji razmestila ukupno devet tenkova T-90 čija je temeljna svrha odbrana ruskih snaga u Latakiji.

Reč je o glavnom borbenom tenku ruskih oružanih snaga koji je sličan američkom M1 Abramsu.

Suhoj Su-30

Američki službenici kažu da je u Latakiji stacionirano oko dvadeset SuhojaSu-30 (NATO naziv "Flanker-C") od kojih su četiri poslednja "S" modela, i predstavljaju jedne od najnaprednijih višenamenskih lovaca-bombardera u ruskom arsenalu.

wikimedia.org/Sergey Krivchikov

Svojstva aviona su slična američkom F-18, a mogu se koristiti za precizna bombardovanja ili blisku vazdušnu podršku.

Jurišni helikopter

Moskva u Siriji ima najmanje 14 jurišnih helikoptera, među kojima je nepoznat broj velikih Mi-24 (NATO naziv "Hind").

en.wikipedia.org

Mi-24 je najrasprostranjeniji borbeni helikopter na svetu i u poslednjih 40 godina je video frontove širom sveta.

Pancir-S1

wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin

"Foks Njuz" je javio da satelitski snimci iznad vazdušne baze Basel al-Asad, smeštene u blizini Latakije otkrivaju razmeštanja Pancir-S1 (NATO naziv "Greyhound") sastava s raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa.

S-400 Trijumf

Reuters

Nakon rušenja ruskog lovca-bombardera, u Siriju je razmešten i ruskiraketni sastav S-400 Trijumf čije rakete imaju domet do 400 kilometara i čije je razmeštanje izazvalo "ozbiljnu zabrinutost" u američkom vojnom vrhu.

2024 © - Vesti online