Nedelja 03.01.2016.
16:50
sputniknews, Vestionline

SAD priznaju: Ne možemo da pobedimo džihadiste 2016. godine!

Reuters
Borba protiv džihadista se nastavlja

Predsednik SAD je u poslednjih nekoliko meseci više puta izjavljivao da američke snage teroriste "udaraju jače nego ikad". Međutim, Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD izjavio je novinarima da će "Islamska država nastaviti da postoji, kao što i Al Kaida još uvek postoji, ali će biti znatno oslabljena".

On je podsetio da Al Kaida i dalje napada ciljeve širom sveta, mada su interne bezbednosne mere u toj terorističkoj organizaciji smanjile njenu sposobnost za vršenje masovnih napada. Kampanja SAD-a protiv Al Kaide kulminirala je 2011. godine, ubijanjem njenog lidera Osame bin Ladena.

Al Kaida je decentralizovana organizacija i to joj pomaže da i dalje vrši terorističke akcije po svetu. Al Šabab, njena filijala iz Zapadne Afrike je prošle godine ubila 148 ljudi u napadu u Keniji. U mreži Al Kaide nalazi se i Al Nusra front koji deluje u Siriji i nastavlja da sprovodi poznatu taktiku džihadista, a to je korišćenje bombaša samoubica. Zato ovo priznanje američkog zvaničnika dodatno obeshrabruje i ne uliva nadu da će ove godine doći do smirivanja sukoba u kriznim regionima.

2024 © - Vesti online