Četvrtak 20.05.2010.
12:17
Tanjug

Todorović: DS krije istinu o Đinđićevom ubistvu

U delu sednice u kojoj poslanici, shodno Poslovniku o radu parlamenta, svakog utorka i četvrtka od predstavnika vlasti traže razna obaveštenja, šef poslanika SRS Dragan Todorović je rekao da je "zapanjen da DS toliko godina skriva neke činjenice koje bi pomogle da se dođe do istine o političkoj pozadini ubistva Đinđića".

Todorović je rekao da je predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović, na njegovo pitanje da li je šefa Đinđićevog obezbeđenja Milana Veruovića pratila Državna bezbednost u vreme kada je atentat planiran, u odgovoru navela da bez uvida u spise ne može da da odgovori, jer više nije u sudu koji je sudio počiniocima tog ubistva.

"To na najbolji mogući način govori da nije učinjeno ništa da bi se rasvetlilo ubistvo Đinđića", smatra Todorović.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija je rekla da je "napad na Mesarović, čiji je zadatak vrlo rizičan, jer postoje kriminalne grupe i političke strukture koje ih podržavaju, pokušaj da se država i njene institucije spreče da u toj borbi pobede".

Kolundžija je uputila pitanje predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović da li je institut postavljanja poslaničkih pitanja nešto što može da se zloupotrebljava na način na koji je Todorović to učinio.

Ona je dodala da su optužbe na račun DS, koja je izgubila predsednika i prvog demokratski izabranog premijera Srbije, brutalne i ukazala da se na sve načine sprečavalo suđenje ubicama Đinđića kako bi se prikrila odgovornost i politička pozadina, a neposredni krivci amnestirali.

Todorović je na to odgovorio da sve što je izneo nije govorio zbog Kolundžije i da veruje da u DS postoje ljudi koji će "razmisliti šta je sve bilo", dodajući da se Kolundžija "ne menja, već da menja samo partije, koje samo treba da budu na vlasti".

Kolundžija je zbog toga od Đukić Dejanović zatražila da izrekne opomenu Todoroviću, jer ju je on, kako je objasnila, zbog nedostatka argumentacije da odbrani "prethodno iznete laži", lično napao i vređao.

Predsednica parlamenta je rekla da građani znaju odnos poslanika prema parlamentu, pa i prema institutu postavljanja poslaničkih pitanja, i da će svoj sud o tome dati na lokalnim i drugim izborima.

2024 © - Vesti online