Četvrtak 20.05.2010.
11:50
Tanjug

Naftna mrlja stiže do Floride?

Žrtva naftne mrlje

I američka Nacionalna uprava za okeanografiju i atmosferu potvrdila je da je manja količina naftne mrlje zahvaćena morskom strujom u Meksičkom zalivu i da bi razblažena nafta mogla da stigne do pojedinih delova Floride ukoliko vetar nastavi da duva u istom smeru, navodi BBC.

Naftna mrlja takođe je zahvatila deo zaštićenih močvarnih područja američke savezne države Luizijana, prvi put od kada je pre mesec dana došlo do eksplozije na naftnoj platformi kompanije Britiš petroleum (BP) u Meksičkom zalivu, a što bi moglo da izazove ekološku katastrofu, prenela je britanska agencija Rojters.

"Ona je već ovde, ali znamo da stižu nove količine", rekao je guverner te američke države Bobi Džindal.

Močvare Luzijane su staništa ostriga, rakova, škampi i riba, pa je Luizijana vodeći proizvođač morskih plodova na američkom kontinentu, podseća britanska agencija.

Američki zvaničnici su juče razgovarali sa Kubom, što ,prema BBC-u, predstavlja izraz zabrinutosti da bi struje izlivenu naftnu mogle da odnesu daleko od mesta katastrofe.

Kompanija BP vlasnik je naftne platforme koja je eksplodirala na dubini od oko 1.500 metara u Meksičkom zalivu 20. aprila, od kada sirova nafta kulja iz podmorske bušotine i pretpostavlja se da se u more izlilo oko 13,3 miliona litara nafte.

BP je dobila na hiljade predloga kako da zaustavi isticanje nafte iz bušotine uključujući korišćenje bombi i bakterije koja jede naftu, a neki investitori negoduju što se njihovo zalaganje ignoriše, navodi AP.

2024 © - Vesti online