Nedelja 03.01.2016.
09:22 >> 13:28h
Srna

Istok se ne smiruje, gore saudijska predstavništva

Reuters
Zapaljena saudijska ambasada u Teheranu

Iranska poluzvanična novinska agencija ISNA javila je da je šef policije general Hosein Sadžedinija stigao na lice mesta i da policija pokušava da rastera gomilu. 

Demonstracije su organizovane nakon pogubljenja šiitskog sveštenika i aktiviste Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji zajedno sa još  46 zatvorenika.

Al-Nimr je bio jedan od lidera šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji i osuđen je zbog organizovanja nasilnih protesta. On je bio veliki kritičar vladajuće porodice Al Saud, ali je govorio da ne podržava nasilje, podseća AP.

Među pogubljenima i ideolog Al Kaide

Fares al Šuvail, koji se smatra jednim od ideologa teroristicke organizacije Al Kaida, pogubljen je u grupi od 47 osudenika na smrt u Saudijskoj Arabiji, javio je saudijski dnevnik na engleskom jeziku "Arab njuz". List navodi da je Šuvail, čiji je nadimak Abu Džundul al-Azdi, branio Al Kaidu i izdavao naučne studije i istraživanja koje su podržavale njene operacije.

Protesti su organizovani i u drugim delovima Irana.

Konzulat Saudijske Arabije u Mešhedu, glavnom gradu iranske pokrajine Rauavi-Korasan, na severoistoku Irana, zapaljen je tokom protesta organizovanog nakon pogubljenja Nimra.

Studenti muslimanske verske nastave u subotu su, u znak protesta, organizovali  protestni marš u svetom iranskom gradu Komu, javila je novinska agencija Mehr.

Pogubljenje Nimra izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

2024 © - Vesti online