Subota 02.01.2016.
17:33
b92.net

Teoristi u 2016. godini još aktivniji: Da li je Balkan u opasnosti?

Reuters
Teroristi se u neće smiriti: I ove godine svetu preti opasnost od terorističkih napada

Pre tačno tri decenije pet evropskih država formiralo je prvi Šengenski prostor. Pad Berlinskog zida, putovanja bez pasoša po Evropskoj uniji i ekonomski procvat, za mnoge su bili kraj istorije.

A onda su u 21. veku stigli Al Kaida, prisluškivanje građana američkih obaveštajaca i sve veća opasnost od terorizma, što pokazuju poslednji napadi u Parizu.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić navodi da je terorizam kao voda - "ako mu zatvorite na jednom mestu, on ce proci na drugom mestu".

- Jedino efikasno, jedino što daje dobre rezultate u borbi protiv terorizma je kvalitetan obaveštajni rad. Zatvaranjem granica, ukidanjem Šengenskog sporazuma, sužavanjem ljudskih prava i sloboda se nećemo izboriti protiv terorizma - navodi Dragišić.

Istraživanja pokazuju da je posle napada u Parizu, bojazan građana od terorizma najviša još od 11. septembra 2001. kada je Al Kaida napala Sjedinjene Američke Države. Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta Jelica Minić smatra da je naš region posebno izložen opasnosti.

- Imajući u vidu da smo mi postratno područje i da tu ima još mnogo frustracija, mnogo napetosti, mnogo spremnosti za osvetu - navodi ona.

A da građani treba da budu budni i oprezni smatra i Zoran Dragišić. On, ipak, ne vidi Srbiju kao glavnu metu.

- Mislim da će teroristi u 2016. godini biti još aktivniji, s obzirom da se nijedna politička tema zbog koje imamo toliki terorizam nije zatvorila. Dakle mi imamo nastavak sukoba u Siriji i Iraku, Islamska država je sve aktivnija i mislim da će oni u meri u kojoj budu trpeli poraze u Siriji i Iraku pojačati terorističke aktivnosti - ističe Dragišić.

Sjedinjene Američke Države su nedavno saopštile da pooštravaju ograničenja na putovanja u Ameriku za strance koji dolaze iz država kojima za to nisu potrebne vize. Takva odluka je donesena pošto su pooštrene mere bezbednosti posle terorističkih napada u Parizu.

2024 © - Vesti online