Nedelja 03.01.2016.
06:41
K. Nedeljković - Vesti

Pavelićeva mast i bombone za seks!

pixabay.com
Nije im lako: Apotekari često moraju sami da protumače šta pacijenti traže

Živih primera nepoznavanja medicine i farmaceutske terminologije ima pregršt. Naviknuti na ovu pojavu, apotekarima nije teško da zaključe o kom medikamentu je reč.

"Imate li lek protiv glave", sigurno je najčešće pitanje koje se čuje u apotekama. Farmaceuti navode da je uglavnom reč o starijim osobama, koje se slatko nasmeju kada im se ljubazno objasni da su pogrešili i da preparati kakve su oni tražili ne postoje u apotekarskim rafovima. Na spisku traženih proizvoda su i čaj za zdravstvo, kabl za infuziju, čaj za cirkulaciju ženskih bolesti, bombone za muški seks (vijagra), kroasan, revizor, embrion, bakterijum tablete, tablete za socijalne zube (preparat za čišćenje proteza), rinaseks (rinasek, lek za kijavicu)...

Ima i onih koji traže "Dajte mi glabalicu za mog unuka Petra", misleći na gumenu glodalicu. Oni koje muči pesak u bubrezima traže dijabole za topljenje kamena. Dešava se da neki kupci samouvereno traže ispljuvak ili urin, a u stvari su im potrebne posude za uzorak.

Ima i onih koji baš ništa ne znaju, niti žele da se zamaraju čitanjem uputstva, pa tako jedna apotekarka iz Loznice navodi primer pacijenta koji je nakon što je dobio mast za oči sasvim ozbiljno zapitao: "Je l' se koristi pre ili posle jela?".

Među bisere svakako spada i zahtev: "Treba mi hidrocuclin maza", a reč je o hidrociklin masti. Mnogi ne mogu da zapamte ime leka, pa ga traže na osnovu oblika i boje. Tako neki mole apotekarku da im da "pasuljčiće", "lepčiće", "žute bombonice", "roze sendviče", "crvene kiflice"...

O ovim i mnogim drugim "ispadima" naših sugrađana, na portalu farmaceuta (farmaceuti.com), gde mnogi ljudi iz struke razmenjuju iskustva, ima sijaset zanimljivih slučajeva iz apotekarske prakse. Dovitljivost u tim trenucima ponekad je i od presudnog značaja za raspoznavanje tuđih potreba i želja, ali i pravog saveta.

Zabuna oko vazelina

Da ni farmaceuti nisu bezgrešni, na raznim društvenim mrežama ukazuju brojni pacijenti koji su u nekom trenutku kupovali vazelin u kozmetičke svrhe.
"Zatražio sam vazelin, jer ga moja majka koristi za zanoktice i umesto balzama. Apotekarka je istog trenutka počela da mi se smeje, misleći verovatno da mi treba kao seksualno pomagalo. Bilo mi je neprijatno, ali joj nisam ostao dužan na taj podsmeh", napisao je jedan građanin.

"Moram da ispričam događaj iz srednje škole. Dolazi jedna baba i traži neke tablete (ne znam šta je bilo u pitanju), ali tih tableta bilo je samo od drugog proizvođača. Apotekarka se polomila da joj objasni da je to potpuno isto, ali baba ni da čuje. 'Ma, nemoj ti meni da popuješ i izmišljaš svašta da bi mi utrapila neki drugi lek! Znam da imaš onaj, a 'oćeš da mi uvališ skuplji. Ma, vi 'potekari ste lopovi! Ne mrdam dok ne dobijem ono moje.' A ja nisam mogla da se uzdržim da se ne umešam: 'Izvinjavam se što se mešam, ali bako, moram da te pitam nešto! Kad se ti ofarbaš u crno, pa se posle ofarbaš u plavo, je l' si ti ista baba?" Ona postiđena promrmlja: 'Pa jesam'. Sve u svemu, baba je kupila lek, ostavila kusur i rekla s vrata: 'Evo vam ove pare, dajte onom detetu neki sokić, crkoše ovi mladi pored vas, a vi pojma nemate, bolji su oni!'. Svi smo se slatko nasmejali", napisala je na portalu buduća farmaceutkinja.

Ovo su samo neki od smešnih i zanimljivih primera sa kojima se farmaceuti susreću i na koji način pokušavaju da mušterijama izađu u susret.

2024 © - Vesti online