Subota 02.01.2016.
17:11
Tanjug

Znak mira napravljen od pojaseva za spasavanje

Reuters
Znak mira napravljen je od nekoliko hiljada pojaseva za spasavanje, kako preživelih migranata, tako i onih koji su stradali na moru

Akcija, koju su pokrenuli Lekari bez granica i Grinpis u saradnji sa drugim organizacijama kao što su Sea Watch i Starfish, ima za cilj da pošalje poruku mira svetu u novoj 2016. godini, stoji u objašnjenju, objavljenom na sajtu Grinpisa.

Stotinak volontera je u petak u blizini sela Molivos pokupilo pojaseve koje je nosilo blizu 500.000 migranata koji su od turske obale doplovili do Lezbosa.

U džinovskom narandžastom znaku, koji se može videti sa mora, nalaze se i prsluci onih koji su se utopili tokom prelaska.

Više od milion izbeglica našlo je utočište u Evropi tokom 2015. Većina njih je bežala od rata i siromaštva iz Sirije, Avganistana, Iraka i Eritreje. Četiri od pet migranata tranzitovalo je kroz ostrva u Egejskom moru.

Posle velikog migracionog talasa prošlog leta, broj izbeglica se smanjio sa dolaskom hladnih dana. Ipak, u decembru je više od 100.000 ljudi dospelo na grčka ostrva "na nesigurnim brodovima, ne obazirući se na oluje i nemirno more", navodi Grinpis, a prenosi AFP.

2024 © - Vesti online