Subota 02.01.2016.
16:49
capital.ba

"Rusija pokušava da nas uguši!"

Reuters
Vojni napad nije uspeo, pa Rusija pokušava da izazove ekonomksi kolaps Ukrajine: Petro Porošenko

- Zatvaranje ruskog tržišta za ukrajinsku robu predstavlja sastavni deo rata protiv nas - izjavio je Porošenko, aludirajući na oružanu pobunu proruskih građana na istoku Ukrajine.

Ruske vlasti su polovinom decembra saopštile da će obustaviti zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. januara kada stupa na snagu trgovinski sporazum između Kijeva i Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret u kojem se navodi da je "takva odluka doneta zbog okolnosti koje utiču na ekonomsku bezbednost Rusije".

Rusija je u nekoliko navrata navela da sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU preti da ugrozi rusko tržište ako zemlja ne preduzme odgovarajuće mere.

- Pošto nisu uspeli u vojnom napadu, sada pokušavaju da uguše ekonomiju i da izazovu nezadovoljstvo u društvu. Međutim, ni u tome neće uspeti - rekao je ukrajinski predsednik.

Odnosi između Rusije i Ukrajine prolaze kroz veliku krizu od kada je 2014. godine srušena vlast proruskog predsednika Viktora Janukoviča kao i posle ruskog pripajanja crnomorskog polusotrva Krim i konflikta na istoku Ukrajine u kojem je poginulo oko 9.000 ljudi.

2024 © - Vesti online