Subota 02.01.2016.
10:13
Tanjug

Mogerini: Istorijski napredak Srbije i Kosova

Tanjug
Federika Mogerini pohvalila Srbiju i Kosovo

Ona je konstatovala da je 2015. godina bila teška i intenzivna, ali ujedno i godina velikih i značajnih dostignuća koje EU želi da nastavi i u 2016. godini.

- Ta dostignuća nas podsećaju da ima još mnogo posla i da diplomatija, multilateralizam, upornost i strpljivi optimizam mogu da dovedu do velikih rezultata - istakla je Mogerini.

- 2015. bila je godina kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU - napisala je ona.

Pregovori su dobili novi tempo, ocenila je Mogerini i dodala da će oni i dalje biti teški, ali da su Beograd i Priština preduzeli odlučan i istorijski korak u pravcu evropskih integracija.

- Otvorili smo prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo ŠP. To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane - istakla je Mogerini.

Odgovor na izbegličku krizu

Reuters

U najznačajnija dostignuća ona je ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredeljenost u borbi protiv klimatskih promena,  pregovore o mirovnom rešenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji.
    Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom i Latinskom Amerikom, čvršći odnosi sa istočnim partnerima, osnaživanje partnerstva sa Kinom, kao i pokretanje bliskoistočnog kvarteta.

2024 © - Vesti online