Četvrtak 31.12.2015.
19:39
rs.sputniknews.com

Putin: Pitati građane Krima da li žele ukrajinsku struju

Reuters
Problemi sa snabdevanjem strujom: Malo, malo, pa građani Krima ostanu u mraku

Pitanje bi glasilo: "Da li se slažete da se sa Ukrajinom sklopi ugovor o isporuci električne energije ako u dokumentu piše da su Krim i Sevastopolj delovi Ukrajine?".

Ruski predsednik je dodao i da drugo pitanje za stanovnike Krima treba da glasi: "Da li ste spremni za određene poteškoće u naredna tri do četiri meseca zbog povremenih prekida u snabdevanju strujom?".

Istovremeno, oglasio se i ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak, rekavši da Rusija nije saglasna sa formulacijom Kijeva.

On je takođe istakao da Ukrajina već duže vreme ne poštuje ugovor o isporuci struje Krimu, budući da su dalekovodi veoma često u prekidu zbog diverzija raznih oružanih grupa.

Novak je precizirao da ukrajinska struja pokriva 10 odsto potrebe Krima i Sevastopolja, iako deficit iznosi oko 15 odsto, što će biti pokriveno kada se puste u rad preostali kablovi preko Kerčanskog moreuza do kraja proleća 2016.

Dalekovod ponovo u prekidu

Dalekovod Kahovka-Titan kojim se isporučuje struja iz Ukrajine za Krim je u prekidu, a kao razlog vlasti navode eksploziju. Prema rečima krimskih zvaničnika, oštećen je betonski stub zbog čega je Ukrajina bila primorana da prekine isporuku struje. Istraga je i dalje u toku

2024 © - Vesti online