Četvrtak 31.12.2015.
19:19
bbc.com, Vestionline

NASA upozorava: El Ninjo će napraviti haos u 2016. godini!

Reuters
Očekuju nas još veće vremenske nepogode

Trenutni El Ninjo doveden je u vezu sa nekoliko poplava i neobično toplim vremenskim uslovima na severnoj hemisferi. El Ninjo predstavlja širenje toplih voda iz središta Tihog okeana ka istoku, prema Severnoj i Južnoj Americi.

El Ninjo, koji se javlja između svake druge i sedme godine, obično je na vrhuncu pri kraju godine, mada se njegove posledice osećaju u poodmaklom proleću. One mogu potrajati i do 12 meseci. Sadašnji El Ninjo ne pokazuje znake opadanja, sudeći prema najnovijim satelitskim snimcima Pacifika, navodi NASA. On "upadljivo podseća" na El Ninjo iz decembra 1997. godine i deluje "veliko i moćno", objavila je američka svemirska agencija.

Kako se i suše i poplave nastavljaju, razmere mogućih posledica brinu humanitarne organizacije, navodi britanski javni servis. Oko 31 milion ljudi u Africi mogao bi da bude suočen sa glađu, što je znatan porast u odnosu na prošlu godinu.

Agencije za pomoć poput Oksfama ističu da bi El Ninjo 2016. mogao da pogorša ionako tešku situaciju zbog ratova u Siriji, Južnom Sudanu i Jemenu. One kažu da bi nedostatak hrane na jugu Afrike mogao biti na vrhuncu u februaru, dok u Malaviju procenjuju da će humanitarna pomoć pre marta biti neophodna za gotovo tri miliona ljudi.

2024 © - Vesti online