Četvrtak 31.12.2015.
14:48
Vestionline

Akademik Matija Bećković objasnio zašto je Zvezda opozicioni klub (VIDEO)

youtube.com/Crvena zvezda
Voli Zvezdu: Matija Bećković

- Družio sam se sa Šekularcem. A u ono vreme je bio i Bogićević, imao je nadimak Bleki. On se prekrstio na početku meča, a to je u to vreme bila čudna stvar. A Rajko Mitić je imao razdeljak na desnoj strani, koji je imao i Kralj Petar. I cela Srbija je mislila da on nosi taj razdeljak da u tom ropstvu pokaže da nismo zaboravili. Tako da je Zvezda stalno ubrajana u opozicione klubove, a Partizan je bio JNA, vojska i partija - istakao je Bećković u novogodišnjem specijalu za Zvezda TV.

Akademik je tokom druženja sa fudbalerima crveno-belih spomenuo i da su klubovi ono komunističko vreme bili zamena za parlamentarizam, a prisetio se i Zvezdinih nezaboravnih utakmica koje je gledao.

- Mogli ste slobodno da navijate za neki drugi klub, ne za jedan isti svi, a jedino se na utakmicama nije unapred znalo ko će da pobedi. Tako da je to bila zamena za slobodu i zato je fudbal bio popularan. Najviše pamtim utakmice Dinama i Zvezde. Uvek je postojalo rivalstvo Srbi-Hrvati i to je bio veliki duel. Postojao je neki centarhalf Šantek u Dinamu, a onda je Šekularac na sredini terena loptu koja je išla visoko sačekao, prebacio preko glave, a Šantek dve-tri sekunde blejao, nije znao gde je lopta. Ove godine je umro Vladimir Beara, golman, koji je imao divno ime, kao što su se zvali recimo Zamora ili Lav Jašin. Toliko je bio dobar golman, da sam sticao utisak da, kada mu neko šutira, a on krene u drugu stranu, brzo se okrene na drugu i uhvati loptu. I on je prešao iz Hajduka u Zvezdu. Nisam znao da je Srbin, ali tada, kada neko probmeni klub, to je bila izdaja - otkrio je Matija Bećković.

2024 © - Vesti online