Četvrtak 31.12.2015.
12:15
Tanjug

Iran: Lažu (američki) dušmani! Nismo lansirali rakete

wikimedia.org/John L. Beeman
Raketa je lansirana u blizini američkog nosača aviona "Hari S. Truman". Čija je, ne zna se

- Mornaričke snage Garde nisu sprovodile nikakve vežbe u Ormuskom moreuzu prošle nedelje, kao niti tokom perioda kad su, prema tvrdnji Amerikanaca, lansirali rakete. Objavljivanje takvih lažnih vesti u sadašnjim uslovima je jednako vođenju psihološkog rata - izjavio je portparol Garde Ramezan Šarif, a preneo je Rojters.

Američki mediji su juče, pozivajući se na izvore iz vojske SAD, objavili da je iranska Garda sprovodila vežbe sa pravom municijom i da je raketa pala na oko 1.500 metara od nosača "Hari Truman". 

Probe su izvršene prošle nedelje, a projektili nisu ispaljeni prema bilo kom od brodova, ali SAD ove akcije smatraju provokativnim zbog blizine ratnim i nekim komercijalnim brodovima, prenosi AFP.

- Mi gledamo na ispaljivanje projektila tako blizu brodova kao na vrlo provokativnu akciju," izjavio je vojni zvaničnik koji je želeo da ostane neimenovan, potvrdivši izveštaj televizije En-Bi-Si po kome je jedan od projektila bio na udaljenosti od 1.370 metara od nosača Truman koji je prolazio kroz Ormuski moreuz. Jedna francuska fregata i još jedan američki razarač su takođe bili u zoni.

Incident se dogodio 26. decembra ubrzo pošto je iranska moranrica najavila da će izvesti vežbu i upozorila brodove da se sklone.

2024 © - Vesti online