Sreda 30.12.2015.
22:43
rs.sputniknews.com

Ni smicalice MMF-a nisu spasile Ukrajinu od propasti

Reuters
Džaba sve: Ukrajina na ivici bankrota

Nacionalna banka Ukrajine već je saopštila da je inflacija u zemlji ove godine porasla za više od 44 procenta, dok je prošle godine bila 24,9 procenata. Neumešna ekonomska politika, korupcija i građanski rat na istoku zemlje doveli su Ukrajinu na ivicu nacionalnog bankrotstva, navodi list.

Međunarodni monetarni fond je pokušao da uz pomoć pravnih smicalica zaustavi propadanje ukrajinske ekonomije.

Kako gašenje duga Rusiji ne bi postalo Damoklov mač nad glavom ukrajinske Vlade, MMF je na brzinu promenio svoja pravila, a sada ima mogućnost da odobrava kredite nelikvidnim zemljama, piše list.

Samo u ovoj godini Ukrajina je dobila oko deset milijardi dolara u vidu zajmova od MMF-a i drugih međunarodnih organizacija-donatora, koji ipak nisu uspeli da poboljšaju stanje u ekonomiji te zemlje.

Ako devalvacija bude nastavila da napreduje ovom brzinom, Kijev će uskoro iscrpeti ne samo novčane kredite nego i kredit poverenja, piše list.

U ovom trenutku Ukrajina faktički živi na račun kredita evropskih i američkih poreskih obveznika koje vlasti njihovih zemalja nisu pitale da li žele da ulažu svoj novac u ekonomski beznadežnu državu, piše autor teksta.

Katastrofalna ekonomska situacija preti da potpuno osujeti članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, za kojim toliko žudi ukrajinska Vlada.

Iskušenju kao što je stupanje u EU nisu dorasle ni Ukrajina ni sama evropska struktura, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

2024 © - Vesti online