Sreda 30.12.2015.
21:23
Tanjug

"NATO se obavezao da se neće širiti na istok"

Tanjug
Rekli pa porekli: NATO je Rusiji dao usmeno obećanje da se neće širiti ka istoku

- Verovatno ste čitali, sada mnogi to osporavaju, da su obećali Sovjetskom Savezu, još kada su Nemačku ujedinjavali, a zatim i Rusiji, kada je Rusija postala Rusija, da neće širiti NATO na istok. Obećali su - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija sada uzima arhivske dokumente koji su poznati.

- Uzgred na Zapadu ističe rok zastarelosti mnogih dokumenata. Oni to objavljuju. Želimo da organizujemo seminar, možda preko našeg Istorijsko-dokumentarnog odeljenja, da okupimo naučnike, bez politike, retorike i emocija, da utvrde kako su se ovi razgovori razvijali - rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, nigde nije zapisano da "pravno oni nisu imali pravo da se šire, da nisu imali pravo, čak i kada su počeli da se šire, da razmeštaju vojnu infrastrukturu".

- Kada je već bilo jasno da se oni, uprkos usmenim obećanjima i uveravanjima, šire prilično uporno i dosledno, mi smo s njima potpisali Osnovni sporazum o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i Organizacije Severnoatlantskog sporazuma (1997. godine) - dodao je Lavrov.

U tom sporazumu je bilo navedeno da ne sme da bude trajnog razmeštanja borbenih snaga na teritoriji novih članica.

- Baltičke zemlje, Poljaci i neke druge članice NATO-a sada žele da ukinu taj Osnovni akt, da izađu iz njega kako bi trajno razmeštale borbene snage na svojoj teritoriji - zaključio je ruski ministar.

2024 © - Vesti online