Sreda 30.12.2015.
18:16
J. L. Petković - Vesti

Dečje selo: Ušteda na grejanju, investicija u obrazovanje

Dečje selo
Torta za predsednika pokrajinske vlade: Bojan Pajtić sa mališanima u Dečjem selu

- U Dečjem selu u Sremskoj Kamenici smo ugradili 11 pogona za proizvodnju toplotne energije na biomasu i time, praktično, obezbedili uštedu od pet do šest miliona dinara godišnje, što je izuzetno mnogo, zbog toga što će sva ta sredstva ostati Dečjem selu za različite namene u zbrinjavanju dece i za obezbeđivanje što boljih uslova života, rekao je Pajtić.

U ovu investiciju, za koju tvrde da će se isplatiti za samo četiri godine, pokrajinska vlada uložila je devet miliona dinara. Kažu i da osim materijalnih ušteda, ovakvo grejanje smanjuje na minimum emisiju štetnih gasova u vazduh i na taj način se obezbeđuje da deca u Dečjem selu žive i zdravije.

- Ova investicija je važna jer ukazuje koliko je ogroman potencijal u biomasi: negde oko 10 miliona tona u Vojvodini može godišnje da se iskoristi. Koristi se svega oko milion tona. I u narednim godinama ćemo nastojati da u sve institucije ugradimo pogone za grejanje na obnovljive izvore. I ubuduće ćemo, preko Sekretarijata za energetiku i drugih naših programa, podsticati ovakve projekte, jer omogućavaju da koristimo biomasu, koja je naša najvažnija ruda u Srbiji, a pogotovu u Vojvodini, rekao je još Pajtić. 

Dečje selo
Investicija koja će, osim uštede, doneti i zdraviju životnu sredinu za decu

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić se zahvalio svim donatorima i prijateljima ove ustanove, posebno vladi Vojvodine koja, kako je rekao, na ovaj način "pokazuje da gradi na onom temelju dobročinstva koje je u tradiciji srpskog naroda". Sredstva koja će se uštedeti na energentima, najavio je, biće uložena u bolju integraciju i edukaciju štićenika.

2024 © - Vesti online