Sreda 30.12.2015.
17:22
sputniknews, Vestionline

Erdogan u panici, traži nove sponzore!

Reuters
Traži nove bogate prijatelje

Serija u najmanju ruku kontroverznih političkih poteza ostavila je Tursku regionalno izolovanom. Kao rezultat toga, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u panici je da nađe nove prijatelje. Nedavno je na dnevni red Ankare vraćena normalizacija odnosa sa Izraelom, a sada se Turci okreću i Kataru.

"Nakon što je ignorisan od strane ruskog predsednika Vladimira Putina na samitu o klimi održanom u Parizu početkom decembra, Erdogan je direktno odleteo u Dohu na sastanak sa katarskim emirom, šeikom Tamim bin Hamad al Tanijem i sa njim potpisao sporazum o turskom uvozu katarskog prirodnog gasa", navodi se u ovom političkom magazinu.

Doha sve više ulaže i u medijsku industriju u Turskoj. I pored toga što joj nije dozvoljeno da pokrene sopstveni televizijski kanal u ovoj zemlji, Al Džazira poseduje informativni vebsajt. Direktne investicije Katara u Tursku već su dostigle iznos od 6 milijardi dolara, a očekuje se da će se on uskoro povećati na 10 milijardi USD. Ekonomske veze Turske sa Katarom ojačale su istovremeno kad i lične veze Erdogana, njegove familije i najbližih prijatelja sa katarskim vlastima.

"Postoje mnogi izveštaji o visokom stepenu korupcije koja okružuje ovu ekonomsku saradnju. Misteriozni priliv stranih investicija iz Katara i Saudijske Arabije naročito se povećao tokom izborne kampanje, što pojačava sumnju koja inače prati Erdoganovu vladavinu", zaključuju analitičari Al Monitora.

2024 © - Vesti online