Sreda 30.12.2015.
15:55
Tanjug

Kritikovao Putinovu politiku i dobio 5 godina zatvora

pixabay.com
Toliko o slobodi govora: Kritikovao vlast i eto gde je završio (Foto: Ilustracija)

Tjumencevu (35), koji je iz sibirskog regiona Tomsk, zabranjeno je i da koristi internet tokom tri godine, dok ruski borci za ljudska prava tvrde da su mu povređena prava na adekvatnu odbranu, prenosi Rojters.

Bloger je iziritirao lokalne vlasti u Tomsku nizom blogova u kojima ih optužuje za korupciju i nekompetentnost, a takođe je oštro kritikovao prokremaljske aktiviste na istoku Ukrajine, rekavši da ne vidi zašto bi obični Rusi trebalo da idu i bore se sa njima.

U saopštenju regionalnog suda u Tomsku se navodi da je Tjumencev pozivao ljude na svrgavanje vlasti i preduzimanje neprijateljske akcije protiv ukrajinskih izbeglica. Rojters objašnjava da je on pozvao ljude da prisustvuju protestu protiv povećanja cena lokalnog autobuskog prevoza i objavio video-snimak u kojem se žali na prisustvo izbeglica iz Ukrajine u Tomsku i kaže da bi ih trebalo deportovati.

Tjumencev je danas najavio da će podneti žalbu na presudu.

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Memorijal" ocenila je da je presuda  "preterana" i pozvala na njeno poništenje, a istaknuti ruski bloger Pavel Prjanikov primetio je da sudska odluka podseća na preterivanja iz Staljinovog doba.

2024 © - Vesti online