Utorak 29.12.2015.
22:26
b92.net

Jeziva pravila ID: Ko i kada sme da ima seks sa robinjama

Reuters
Nemaju milosti ni prema kome, a narčito ne prema ženama: Borci Islamske države

Neka od “pravila zabranjuju da otac i sin imaju odnose sa istom ženom, zabrana da vlasnik ima odnose sa robinjama koje su majka i ćerka“.

Fatva o odnosima sa robinjama počinje pitanjem u kojem se naglašava da su “braća napravila greške u odnosu sa robinjama, da takvo nasilje ne podržava šerijatski zakon, kao i da li postoje upozorenja za borce ID u vezi sa tim“.

Posle toga, u dokumentu koji je objavio Rojters, ispisano je 15 “instrukcija“ od kojih su neke veoma eskplicitnog sadržaja.

Kako su naveli stručnjaci, objavljivanje tih "pravila" je pokušaj da se zaustavi nasilje i pogrešan tretman nad zarobljenim ženama.

"Pravila" bacaju novo svetlo na to kako teroristička grupa pokušava da obnovi opravdavanje seksualnog ropstva na teritorijama Iraka i Sirije koje kontroliše ID, piše Rojters.

Ujedinjene nacije optužile su Islamsku državu za otmice i silovanja žena i devojčica, posebno ukoliko potiču iz kurdskog naroda Jazidi. Mnoge od njih su borcima date kao nagrade posle borbi.

Organizacija "Hjuman rajts voč" je u aprilu objavila intervjue sa 20 žena koje su uspele da pobegnu od terora Islamske države i u kojima su opisale načine na koje su se borci ID ophodili prema njima.

2024 © - Vesti online