Utorak 29.12.2015.
21:30
Tanjug

"Ideja NDH - latentna pretnja hrvatskom društvu"

Tanjug
Da li će Hrvatski sabor postati Hrvatski državni sabor?

Pusić je u otvorenom pismu Rajneru poručio da je novoizabrani predsednik u to mogao da se uveri na svakom koraku - od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni", od uzvika članova njegove stranke "U Kevinu jamu s njima", od postupaka nekih od najuticajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran na poziciju predsednika Sabora.

- Promena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smeru vraćanja digniteta Sabora, osim kod NDH-nostalgičara. Kao što to nije pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sedi osuđeni ratni zločinac. Na žalost to nije prošlost, sve se to događa danas, na izmaku 2015. i predstavlja 'realnu i sadašnju' pretnju i nama i našoj deci i našim unucima - naveo je Pusić.

Zagrebački Jutarnji list tim povodom piše da su dve mogućnosti: ili akademiku Reineru pre izbora za predsednika niko nije objasnio da je Sabor tradicionalni naziv državnog parlamenta u Hrvatskoj - ili njegov predlog o preimenovanju toga tela ima neke drukčije ciljeve.

- Hrvatski državni sabor naziv je podjednako pleonastičan kao i, eventualno, Hrvatski parlamentarni sabor ili Hrvatski državni parlamentarni sabor, itd. Od čega se Sabor diferencira atributom: državni? Od sabora trubača u Guči, možda? Pa nije li Hrvatska po definiciji država? Od 841? - navodi list i dodaje da je Hrvatski državni sabor od 1942, kada ga je otkrio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Povodom komentara predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je o predlogu Rajnera za promenu imena Sabora, rekla da se ne bi time opterećivala i vraćala u prošlost.

- Hrvatski državni sabor - zašto ne - zapitala je Grabar Kitarović, dok Jutarnji na to dodatno pita: "A zašto ne, onda, i Nezavisna Država Hrvatska?"

2024 © - Vesti online