Utorak 29.12.2015.
20:55
Tanjug

Milo poručio: Vreme je za novu Crnu Goru!

Reuters
Sledeća godina puna izazova za Crnu Goru: Milo Đukanović

Mediji su, međutim, primetili da će ovaj prijem ostati upamćen po tome što se na njemu nije pojavio predsednik parlamenta Ranko Krivokapić prvi put za 17 godina. Krivokapić je i lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije.

Obraćajući se prisutnima u Vili Gorica, Đukanović je ocenio da je godina na izmaku za Crnu Goru bila veoma uspešna, navodeći da sve realizovane reforme imaju veliku vrednost, a posebno napredak u vladavini prava.

Đukanović je kazao da je poziv za članstvo u NATO kruna uspeha ne samo državnih organa već svih odgovornih društvenih subjekata, nakon kontinuiranog dugogodišnjeg napora na ostvarivanju standarda i pretpostavka za pripadnost razvijenim evropskim i evroatlantskim integracijama.

- Privilegiju da bude među 29 najrazvijenih demokratskih i ekonomskih država za Crnu Goru, a i za druge države Zapadnog Balkana ne znači prevashodno pripadnost moćnom vojnom savezu već je pre svega to pripadnost novom sistemu vrednosti - kazao je Đukanović.

On je ponovio da je uočena potreba i definisana odlučnost da se napravi otklon od dugog istorijskog lutanja, koje je, kako je naveo, karakterisalo nestabilnost i zaostajanje u pogledu ekonomskog i demokratskog razvoja.

Đukanović je, međutim, ukazao da sledi jednako zahtevna naredna godina i istakao:

- Postaraćemo se da sa daljom posvećenošću reformama olakšamao posao partnerima iz Alijanse da u kratkom roku završimo pristupne pregovore i stvorimo uslove za ratifikaciju našeg članstva. Postaraćemo se da odgovornim odnosom prema domaćim političkim zadacima i odgovornim odnosom svih relevantnih političkih subjekata savladamo aktuelno nepovjerenje na političkoj sceni, učvrstimo stabilnost i stvorimo uslove za dalji dinamičan i harminičan odnos u procesu pregovora s EU.

2024 © - Vesti online