Sreda 30.12.2015.
07:45
N. S. Preradović - Vesti

Većina finansijskih izveštaja krivotvorena

www.mc.rs
Gubitak 225 miliona evra: Pero Škobić

- Veliki broj preduzetnika prešao je na prosto knjigovodstvo jer njihove knjigovođe nisu mogle da urade finansijske izveštaje dvojnog knjigovodstva. Sve to je posledica lošeg zakona koji je proizveo ogromnu birokratiju i troškove za sastavljanje izveštaja - kaže naš sagovornik.

Umesto da bilans stanja ima 30 stavki, koliko je propisano međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, srpski Zakon o računovodstvu je propisao za naša preduzeća čak 137 stavki. U bilansu uspeha mora se imati 99 stavki naspram 33 iz međunarodnih standarda. Računovođe moraju da sastave 44 izveštaja, a postoji čak šest osnova izveštavanja i još šest alternativnih osnova izveštavanja.

- Jedan veliki Folksvagen u bilansu stanja ima 20 stavki, mi 137, oni u bilansu uspeha imaju 12, mi 99 stavki. Da li je to normalno - pita se Škobić.

Ljubiša Stanojević, profesor na Fakultetu za ekonomiju i finansije, izjavio je da je Srbija prema analizi profitabilnosti u bankrotu, a 70 do 90 odsto finansijskih izveštaja je krivotvoreno.

- Imamo nedostatak računovodstvenog znanja u Ministarstvu finansija, imamo interesne grupe, i na kraju skoro 90 odsto "kreativnih" finansijskih izveštaja - zaključio je Stanojević.
U takvoj situaciji i ne čudi što je trećina kredita banaka privredi nenaplativa kada su ih odobravali na osnovu netačnih finansijskih izveštaja.

2024 © - Vesti online