Utorak 29.12.2015.
18:49
sputniknews, Vestionline

Nije im dosta: Ameri ponovo napadaju Libiju?

Reuters
Libiji preti novo uništavanje

Tri evropske sile zajedno sa svojim vernim saveznikom "preko bare" smatraju da je sada pravo vreme da se džihadisti slome u Libiji, s obzirom da su zahvaljujući ruskim vazdušnim napadima i napredovanjem sirijskih snaga oni značajno oslabljeni u Siriji i Iraku.

Po rečima libijskog ministra unutrašnjih poslova, preko 5,000 džihadista se trenutno nalazi u toj državi, od kojih su većina stranci iz drugih severnoafričkih zemalja.

Italija je naročito zabrinuta zbog ekspanzije Islamske države, jer se džihadisti nalaze na manje od 350 km udaljenosti od njene obale. Francuzi takođe smatraju da je nova intervencija u Libiji dobra ideja, a posao im dodatno olakšava činjenica da prisustvo njihovog nosača aviona Šarl de Gol u Sredozemnom moru omogućava da bombarduju Libiju kao što su to uradili sa Sirijom i Irakom.

Međutim, postoje i opreznija mišljenja da bi odluka francuskog predsednika Olanda da bombarduje Libiju samo prizvalo duhove prošlosti intervencije koje je 2011. godine sproveo njegov prethodnik Sarkozi.

List na kraju zaključuje da su problemi u Libiji nastali kada su pobunjenici koje je podržavao NATO svrgnule Gadafijev režim. Naslednici nisu uspeli da formiraju stabilnu vladu i država je vrlo brzo skliznula u haos. Džihadisti su iskoristili ovu situaciju, ojačali svoj uticaj i preuzeli kontrolu nad naftnim poljima.

S obzirom da su libijski problemi počeli zahvaljujući lošoj politici zapadnih zemalja, možemo samo da se nadamo da će SAD zajedno sa svojim saveznicima naučiti iz sopstvenih grešaka i da će postojeće probleme rešavati na mudriji način.

2024 © - Vesti online