Sreda 19.05.2010.
19:22
Srna

Karikature Muhameda blokirale "Fejsbuk“

Protest muslimana zbog karikatura proroka Muhameda


Jedan korisnik "Fejsbuka" pokrenuo je stranicu pod nazivom „Dan crtanja Muhameda" i pozvao ljude da 20. maja pošalju svoje karikature muslimanskog proroka, što je izazvalo proteste u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.
 

Karikature i pretnje smrću

 

Pet najvećih danskih dnevnih novina objavile su krajem 2005. godine 12 karikatura proroka Muhameda koje su uzburkale ceo islamski svet i usijale odnose Zapada i arapskih zemalja. Danski karikaturista Lars Vilks nekoliko puta je dobio pretnje smrću, a nekoliko osoba je uhapšeno zbog planranja njegovog ubistva.

Jedan danski državljanin marokanskog porekla i dvojica Tunižana su uhapšeni u Danskoj zbog planiranja ubistva karikaturiste Kurta Vestergarda (73). Početkom 2006. su napadnute tri danske ambasade i 50 ljudi je poginulo u žestokim protestima širom Bliskog istoka, Afrike i Azije zbog objavljenih karikatura.

Hiljade mladih Pakistanaca i muslimanskih vernika već su pokrenuli svoju kampanju na internetu, a dogodili su se i sporadični protesti koji su privukli pažnju vlasti i doveli do blokiranja kontroverzne stranice.


Islam striktno zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda na slikama i smatra to za bogohuljenje.
 

Muslimani širom sveta burno su protestovali zbog objavljivanja satiričnih karikatura sa prorokovim likom u evropskim listovima 2006. godine.
 

Ministar za verska pitanja Hamid Said Kazmi oštro je osudio konkurs za najbolju karikaturu na "Fejsbuku" i apelovao da premijer Jusuf Raza Gilani „odmah preduzme akciju i sazove muslimansku konferenciju".


Ministarstvo pravde naredilo je provajderima interneta da blokiraju „Fejsbuk" do 31. maja, kada će sud u Lahoreu održati ročište o ovom slučaju.
 

Islamski vernici su u svojoj peticiji pozvali pakistansku Vladu da uloži snažan protest vlasnicima „Fejsbuka".

2024 © - Vesti online