Utorak 29.12.2015.
14:54
Srna

Davutoglu: Tomo, pomozi da sredimo odnose sa Rusijom

Reuters
Hvalospevi na račun Srbije: Ahmet Davutoglu

Na sastanku u Beogradu Davutoglu je preneo Nikoliću želje turske strane da ima normalan odnos sa Rusijom, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, Nikolić je rekao da je za Srbiju posebno bolno kad njeni prijatelji promovišu nezavisnost Kosova i da tu misli i na Tursku.
 
On je dodao da Srbija pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i stabilnosti i da taj napor treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način.

"Srbija ima svoj ponos"

Tanjug
Packe turcima zbog Kosova: Tomislav Nikolić

Nikolić je konstatovao da Srbija želi dobre odnose sa Turskom, posebno zato što na delu teritorije ima građane islamske veroispovijesti koji imaju posebne veze sa Turskom.
 
- Mi želimo da budemo punopravan član EU, kao što to želi i Turska - rekao je Nikolić i dodao da Srbija usaglašava svoje propise i uređuje državu sa standardima EU.

Međutim, dodao je Nikolić, Srbija ima svoj ponos, koji ne može da utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahteve.

- Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo, ali kao što od drugih ne traži da njoj ispunjavaju sve želje, ne može se ni od Srbije očekivati da ispuni sve želje drugih - rekao je Nikolić.

"Srbija je za Tursku, velika i važna"

Premijer Turske Ahmet Davutoglu preneo je Nikoliću pozdrave turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana i izrazio nadu da će se dva predsednika uskoro sresti.

 
On je konstatovao da je Srbija važna za Tursku, što je pokazao činjenicom da je to treća zemlja koju je posetio od kada je postao premijer.

- Veličina zemlje se ne mjeri geografskim merilima. Za nas je Srbija velika i važna zemlja - podvukao je Davutoglu.

2024 © - Vesti online