Utorak 29.12.2015.
13:07
Vesti

Manastir osnovan u slavu Svetog Stefana

facebook.com
Manastir Gornje Žapsko

Tek koji kilometar udaljen od nekadašnje granice sa Turskom, manastir je do oslobođenja Srba 1912. godine imao stratešku i misionarsku ulogu. Početkom 20. veka u njemu je osnovana

Vredno sestrinstvo

Sestrinstvo manastira Svetog Stefana se bavi ikonopisom, gde se neguje vizantijska tradicija jajčane tehnike, naučena u Grčkoj. Monahinje se bave i prevođenjem i izdavanjem dela starca Pajsija Svetogorca. Aktivne su stolarska i duborezačka radionica, a neguje se i tradicija vizantijskog pojanja.

Psaltirska bogoslovija u kojoj se školovalo četrdesetak sveštenika. Iz jedne od mnogih svešteničkih porodica u ovom kraju potekao je i jedan od najvećih srpskih bogoslova, arhimandrit Justin (Popović).

Tridesetih godina 20. veka u ovoj svetinji utočište je našao belogardejski kapetan Nikolaj Sofronjicki, koji se desetak godina sa ljubavlju starao o manastiru. Manastir je tada imao veliko imanje i šumu. Govorilo se da je svaka treća brazda bila njegova, ili, kako je često moglo da se čuje od meštana: "Manastir je bio treći brat na selo!" Tokom Drugog svetskog rata, manastirski konak su zapalili Bugari.

Po završetku rata, Nikolaj se vratio u Rusiju, a imanje je smanjeno novim zakonima. Pošto je zapusteo posle rata, manastir Gornje Žapsko je čekao sve do početka 90-ih godina, kada je doneta odluka o obnavljanju crkve i manastirskog konaka. Već početkom 1994. godine, doselilo se mlado sestrinstvo na čelu sa igumanijom Jefremijom. Sada ovde živi 14 sestara, koje se trude da ovaj mali, ali lep manastir očuvaju.

2024 © - Vesti online