Sreda 19.05.2010.
17:00
Tanjug

Srbi otvaraju svetski Festival Roma

Svečana ceremonija otvaranja festivala i svetska premijera našeg muzičko scenskog dela, autora Zorana Tairovića, biće održana u Švandovom teatru, jednom od najpoznatijih pozorišta u Pragu. Naslovne uloge u operi tumače Ana Sofrenović, Daša Davorka Bosnić i Goran Tairović.

Opera Zorana Tairovića, multimedijalnog umetnika, rođenog 1966. godine u Novom Sadu gde je diplomirao na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti, imala je uspešno domaću premijeru u Beogradskoj filharmoniji.


Festival koji u češkoj prestonici traje do 29. maja protećiće u znaku džez, klasične i tradicionalne romske muzike. Na više mesta u Pragu, posredstvom ekrana, festival će biti propraćen i snimcima pozorišnih, filmskih, plesnih predstava i književnim dešavanjima.

Biće, takođe, održan i dvodnevni seminar na temu "Identitet Roma" koji će biti otvoreni za javnost u nameri boljeg razumevanja romskog života i romske zajednice.


"Khamoro 2010" biće zatvoren 29. maja, gala koncertom u Konresnom centru u Pragu na kome će nastupiti sedam romskih bendova iz Srbije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Francuske, Slovačke i Šeške. Iz Srbije će nastupiti poznata grupa iz Beograda "Blek pantersi".

2024 © - Vesti online