Utorak 29.12.2015.
12:11
Vestionline

Zarobljen Riđobradi Đavo, vođa ID

printscreen youtube
Al Šišani objašnjava planove ISIL-a

Abu Omar al-Šišani, vođa Islamske države Iraka i Levanta, arapski i turkmenski student čečenskog porekla, zarobljen je u iračkom gradu Havidža.

Američke specijalne jedinicie su uz al-Šišanija zarobile još dva borca Islamske države Iraka i Levanta, a ubili su najmanje sedmoro u vazdušnom napadu. Trojica ekstremista su nakon završetka napada prebačena u glad Sulejmaniju u provinciji Kurdistan.

U medijima se često pojavljivala priča da je al-Šišani ubijen u nekoj od akcija ili borbi Islamske države Iraka i Levanta, međutim, njegovim zarobljavanjem konačno je stavljena tačka na pitanje delovanja jedinice koju je on predvodio.

U maju 2015. godine, al-Šišani je dospeo na listu četiri glavna predvodnika ISIL-a, za čije je hvatanje ili smrt američki Stejt department ponudio nagradu od 20 miliona dolara.

Omar al-Šišani je rođen u dolini Pankisi, a bio je član jermenske vojske. Uhapšen je 2010. godine zbog ilegalnog posedovanja oružja, da bi nakon izlaska iz zatvora 2012. godine otputovao za Tursku pa u Siriju.

2024 © - Vesti online