Utorak 29.12.2015.
12:30
S. Ban

Tajna tibetanske mumije

pixabay.com
Tibet, mesto na kojem su misterije svakodnevica

Naučnici do danas nisu uspeli da odgonetnu kako je telo preminulog, bez balsamovanja, ostalo očuvano i to u improvizovanoj grobnici. Mumija za lokalno stanovništvo predstavlja svetinju, prinose joj žrtve i prema njoj se ophode kao prema božanstvu.

Za naučnike, tibetanska mumija je misterija jer je pronađena u joga položaju: kolena su prislonjena na grudi, s obmotanom trakom oko vrata, pa ispod kolena i oko ruku. Najneobičnije jeste to što je koža mumije apsolutno očuvana, čak i kosa.

Upućeni tvrde da se ovaj joga položaj primenjuje u tantričkoj meditaciji koja je svojstvena budističkoj sekti na Tibetu. Konkretno, ovaj joga položaj, u kome je mumija zatečena, važi kao najteži oblik meditacije, koji zahteva ogromnu snagu - kako fizičku, tako i mentalnu.

Budisti koji vladaju ovom veštinom, snagom uma, mogu da umru kada to požele. Trake kojima su sveštenikove ruke i noge bile uvezane su, u stvari, bile pomagalo da istraje u dugoj meditaciji jer bi u trenutku nepažnje, promenom položaja, sam sebe trakama zadavio. Pošto nema tragova davljenja, ustanovljeno je da je sveštenik uspeo u svojoj meditaciji i prirodnom smrću napustio svet.
 

Misteriozno balsamovanje i u Japanu

Tibetanska mumija nije jedini primer misterioznog balsamovanja. Slična je pronađena i u Japanu, gde je takođe ustanovljeno da je pokojnik bio sveštenik koji je pripadao mističnoj budističkoj sekti koja praktikuje tantričku meditaciju.

2024 © - Vesti online