Sreda 30.12.2015.
04:30
b92.net

Amerikanci već 60 godina "prate" Deda Mraza

santaclausvillage.info
Sa Aljaske prate tragove njegovih sanki

Put kojim ide Deda Mraz 

Deda Mraz obično kreće sa Severnog pola, preleće Tihi okean, a zatim kreće da deli poklone deci u ostrvskim državama. Potom ide dalje na zapad, ka severnoj, a onda i južnoj hemisferi. Aljaska je njegova poslednja stanica pre nego što se, umoran od tolikog puta, vrati kući.

U stanici "Santa Tracker" u vojnoj bazi Peterson, u Koloradu, na stotine volontera će odgovarati na pozive i imejlove dece iz svih krajeva sveta, a procenjuje se da će ih biti oko 125.000, koja će želeti da znaju gde se Deda Mraz u tom trenutku nalazi. 

U mestima kao što je Aljaska, tehničari NORAD-a, koji 24 časa dnevno kontrolišu nebo zbog mogućih vazdušnih upada, takodje, imaju zadatak da prate Deda Mrazovo putovanje. 

Na nebu iznad Kanade i SAD "primećene" su sanke pune igračaka koje vuku leteći irvasi, izjavio je krajnje ozbiljno poručnik Džon Gordinier, portparol centra NORAD-a na Aljaski, prenosi AP. 

Sistem radara i satelita nadgleda vazdušni saobraćaj iznad Kanade i SAD. Sve letilice imaju identifikacioni kod. Ukoliko ga nemaju, NORAD može da skrembuje avion i vidi o kome se radi. 

Srećom, Deda Mraz je u stalnoj vezi sa NORAD-om, kazao je Gordinier, dodavši da je njegov kod "Veliki Crveni". 

NORAD prati sanke Deda Mraza na osnovu svetleće njuške irvasa Rudolfa koji za sobom ostavlja infracrveni trag sličan ispaljenoj raketi, objasnio je tehničar američke vazduhoplovne odbrane. 
 

2024 © - Vesti online