Ponedeljak 28.12.2015.
21:46
sputniknews.com

Moćna ruska mornarica zadaje glavolju SAD-u

Reuters
Ruski brodovi izazivaju paniku u Vašingtonu

U oktobru, ruska mornarica je na ciljeve ID-a, lansirala 18 projektila kalibra M sa brodova stacioniranih u Kaspijskom moru. Ovi projektili su, preletevši 1800 kilometara, uspešno uništili objekte Islamske države.

Iako je cilj akcije bio da se pošalje jasna poruka teroristima u Siriji, ovi napadi imali su veliki odjek i u Vašingtonu. U najsvežijim osvrtima mornaričkih stručnjaka u Pentagonu, izražena je zabrinutost ponovo probuđenom ruskom mornaricom:

- Rusija je započela razvoj savremene mornarice i u narednim decenijama će napraviti veliki proboj u stvaranju moćne morske sile 21. veka koja je sposobna da brani nacionalne interese - stoji u izveštaju pod nazivom "Ruska mornarica: Istorijska tranzicija"

Autor izveštaja je Džordž Fedorov, američki stručnjak za rusku mornaricu koji smatra da je SAD potcenila ruske vojne kapacitete i sada posle više od dve decenije počinje da obraća pažnju.

- Od 2000. godine, Rusija je započela ekonomsku stabilizaciju i to je odmah dalo mogućnost da se radi na revitalizaciji ruske vojske, uključujući i mornaricu sa modernim brodovima i podmornicama - stoji u izveštaju Fedorova.

I Kineska flota brine SAD

I dok je rastuća ruska mornarica zapretila da poremeti američku hegemoniju na moru, na drugom kraju sveta raste i jača kineska flota. Prema mišljneju Dena Čenga, analitičara specijalizovanog za kinesku politiku i bezbednost, kineska mornarica je već sada nadmašila sve konkurente u regionu.

Suočen sa pretnjama sopstvenoj dominaciji, Vašington je odlučio da potroši između 80 i 92 milijarde dolara poreskih obveznika kako bi ojačao svoju mornaričku flotu. Mornarica SAD je nedavno doživela velku sramotu kada je razarač USA Milvoki doživeo brodolom nakon manje od mesec dana u upotrebi. Ni 3 milijarde dolara vredno čudo USS Zumvalt ne dobija pohvale. Ovaj brod je kritikovan za brojne propuste među kojima se ističu kritike na račun slabe bezbednosti i činjenici da nije ispratio savremene trendove u pravljenju ovakvih brodova.

Zato nije ni čudo da je Pentagon zabrinut jačanjem ruske mornarice.

2024 © - Vesti online