Ponedeljak 28.12.2015.
20:09
sputniknews, Vestionline

Turci hoće haos u Siriji, igraju ulogu marionete SAD-a

Reuters/U.B.
Turci se ponašaju kao marioneta SAD-a

Erdogan je u nedelju optužio Iran da potpaljuje još veće sukobe u Siriji jer podržava predsednika Bašira al Asada, tvrdeći da bi bez takve politike Teherana konflikti u toj zemlji odavno bili rešeni.

Međutim, Emad Abšenas, ugledni iranski analitičar odgovara da su te optužbe potpuno neutemeljene i da Iran podržava Asada da bi osigurao mir na Bliskom istoku i doslovno spasao živote miliona Sirijaca.

- Iran daje podršku legitimno izabranom predsedniku Asadu da vlast u ovoj državi ne bi pala u ruke terorista i ekstremista i da eventualni haos ne bi potpuno „progutao“ Siriju, pretvarajući je u novu Libiju. Ukoliko bi Sirijom zavladali džihadisti, sigurno bi došlo do genocida Alavita, hrišćana i drugih manjinskih grupa, dodao je Abšenas, koji je uveren da Iran to neće dozvoliti jer želi miran i stabilan Bliski istok.

Sa rečima svog kolege slaže se i još jedan ekspert za Bliski istok Reza Mogadasi koji, sa druge strane, tvrdi da su zapadne zemlje, a naročito SAD, stvorile i jačale islamski ekstremizam u cilju uspostavljanja sopstvene kontrole u ovom regionu. U ovakvom scenariju Turska i Saudijska Arabija predstavljaju najobičnije marionete SAD-a, dodaje Mogadasi.

2024 © - Vesti online