Utorak 29.12.2015.
08:57
S. Đurić - Vesti

Na filmu mogu samo da pevam

A. Čukić
Porodično prijateljstvo: Momčilo Bajagić Bajaga i Lena Kovačević

Kako je Bajaga reagovao kada je čuo pesme?
- Dopali su mu se prvo aranžmani. Dakle bio je upoznat sa projektom pre nego što je sniman vokal. S obzirom da su mu se oni zaista i iskreno svideli, nisam imala briga, jer je meni bilo najvažnije da se on slaže sa konceptom albuma, a to je kolaž popa, džeza i njegove pesme u potpuno novom duhu i tonu - kaže Lena Kovačević.

Žongliranje između porodice i posla

Kako usklađujete posao i porodicu?
- Žongliram. Brz je tempo zaista, i blesav ali i beskrajno lep. Trenutno završavam projekat svoje autorske muzike u Njujorku, dva singla za koje spotovi treba da se rade u inostranstvu, sa divnim poznatim producentom Godfredž Diamondom, i jedva čekam da publika čuje ove zvuke. To je nešto definitivno što će biti iznenađenje - otkriva Lena.

Bajaga je godinama bio vaš prvi komšija. Da li ste se tada više viđali i družili?Koliko je Bajaga uticao na vaš muzički razvoj i zašto ste obradili baš njegove pesame?
- Volim Bajagine tekstove, koji su lepi sami za sebe. On je, po mom mišljenju, divan pesnik i ja sam se pre svega vezala za te tekstove odavno. Njegova muzika spada u pop standarde i obzirom da sam studirala džez muziku čija suština leži, između ostalog u tome da od već postojeće forme rađamo nešto novo, tako sam želela da ove pop standarde, ponovo rodimo na sasvim nov način.

- I sada se porodično viđamo i družimo, moji roditelji zapravo, ali i mi, i sa brojnih porodičnih okupljanja pamtim neke lepe i posebne trenutke.

Danas se pevači susreću sa velikim izazovima kada snimaju CD. Kako je vama bilo da snimate album?
- Izazov je definitivno, u idejnom i finansijskom smislu, posebno ako se bavite nečim malkice drugačijim. Srećna sam što mogu da živim od muzike koju volim i svakim projektom verujem da napreduje i moja muzička priča. Kada se osvrnem i vidim sve što je trebalo proći zarad novog projekta uvek pomislim kako bih sve ponovo radila isto. Dakle, jedna neprestana igra.

Da li postoji mogućnost da zaigrate u filmu vašeg oca, dramskog pisca Dušana Kovačevića, s obzirom na to da ste u "Profesionalcu" pevali sa Bajagom?
- Zašto da ne, nikad se ne zna. Volela bih. Naravno, prvenstveno da pevam, nisam nikada razmišljala o glumi.

Kum vam je bio Bora Todorović. Kakva sećanja nosite na ovu glumačku legendu?
- Moj Bora je zaista deo mene i neverovatno važan uticaj je imao i ima na moj život. Porodično se volimo i družimo svi oduvek. U amanet mi je ostavio neke želje, povodom moje muzike i karijere, i svim srcem ću se truditi da ih, ako Bog da, i ispunim. Veliku podršku mi je pružao oduvek.

Koja vam je omiljena predstava vašeg oca Dušana?
- "Profesionalac".

Kako vidite stanje u muzici i srpskoj kulturi?
- Optimista sam od rođenja i neću dozvoliti da se to ikada promeni. Ako Bog da, stvari će ići nabolje. Sada je tako kako jeste, svi to znamo ali mora ići na bolje. Muzička scena se menja, lagano.

Srce u Srbiji

Da li gledate muzička takmičenja, koje vam se najviše dopada i zašto? Da li biste ponovo bili u žiriju?
- Pored dvoje male dece i tempa koji vodimo ne stižem da gledam to, a nisam sigurna da bih ponovo bila deo iste vrste šoua. Sad je već toga puno i premnogo na televiziji - kaže Lena, koja je Muzičku akademiju završila u Amsterdamu, ali se vratila u Srbiju.

- Želela sam da budem blizu porodice i prijatelja, zatim mi se desila ljubav i nikada se nisam pokajala zbog povratka u Srbiju, jer je moje srce tu i to je baza. A, eto opet me putevi vode u Njujork poslom i volela bih da što više radim u inostranstvu kao i u Srbiji i regionu.

2019 © - Vesti online