Utorak 29.12.2015.
01:52
J. Arsenović - Vesti

Poseta nije šamar Rusiji

Tanjug
Želi veći uticaj na Balkanu: Davutoglu i Vučić

S obzirom na zategnute odnose Turske i Rusije, postavlja se pitanje koliko ova poseta može da se u Moskvi protumači kao šamar Beograda.

- Ne može tako da se protumači zato što je ova poseta dogovorena pre nekoliko meseca. Još u avgustu se znalo za dolazak turskog premijera u Beograd. Da je kojim slučajem poseta dogovorena novijeg datuma, to bi onda bio šamar Rusiji. Ovako, Rusija kao ozbiljna država, koja poštuje diplomatski protokol, dolazak turskog zvaničnika neće shvatiti kao neprijateljski čin Srbije - komentariše za "Vesti" politički analitičar Dragomir Anđelković.

Odnosi Ankare i Moskve zahladneli su nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski vojni avion u blizini sirijsko-turske granice. Da neprijateljstvo Turske i Rusije ne jenjava govori i izjava gradonačelnika Sevastopolja Sergeja Menjajla koji je pre nekoliko dana optužio Tursku da na Krimu pomaže dobrovoljne bataljone koji su zaslužni za energetsku blokadu poluostrva, nakon što je prethodno jedan od vođa blokade Lenur Islamov potvrdio da ih Ankara podržava.

Anđelković kaže da srpski zvaničnici moraju da paze da tokom posete Davutoglu ne izađe sa nekim neprijateljskim rečima prema Rusiji.

- Tada bi naši zvaničnici morali da odreaguju - dodaje on i podseća na nameru Ankare da jača svoj uticaj na Balkan i preko islamskog faktora, te da Turska može da bude ozbiljna pretnja.

2024 © - Vesti online