Ponedeljak 28.12.2015.
04:04
B. Simonović - Vesti

I Rusko selo pod državnim ključem

B. Simonović
Mutne radnje: Naselje u Tudorovićima

Tako se tek sada konačno saznalo kome pripada to zagonetno naselje od 36 vila načičkanih na strmim padinama brda Česminovo oko mesnog groblja i stare crkve iz 14. veka.

Da podsetimo, u euforiji opšte "ruske invazije" na Crnu Goru, posebno na primorje, koja je počela pre petnaestak godina, kontroverzna kompanija Bepler - Džekobson, koju je u Crnoj Gori predstavljao Zoran - Ćoćo Bećirović, kupila je od meštana u Tudorovićima istočnu padinu brda Česminovo i započela gradnju naselja.

Tanjug/AP
Odmotava se klupko: Svetozar Marović

U početku se zvalo Rusko selo, valjda stoga što se računalo na visokoplatežnu rusku klijentelu, a kad je euforija splasnula kao mehur od sapunice i kada se pokazalo da nema ništa od velikog šićara, naselje je počelo da menja imena, a izgleda i vlasnike.

Od Ruskog prekršteno je u Carsko selo, a mnogi ga zovu i Čardak ni na nebu ni na zemlji. Sve do sada se zasigurno nije znalo ko je njegov sadašnji vlasnik.

U ovom trenutku je sasvim neizvesna sudbina ovog zaista atraktivnog turističkog naselja, ali je nesumnjivo da će ona zavisiti od ishoda i sudskog epiloga osumnjičenima i pohapšenima u budvanskoj aferi čije jezgro čine članovi porodice Marović. Tada će se znati i da li će, i u kojoj meri, Mirko Latinović, koji je dobrovoljno pristao da bude svedok-saradnik, ublažiti svoju kaznu i šta će od svog, očigledno nelegalno stečenog bogatstva i imovine, sačuvati.

Koliko grobnica, toliko kuća?

Carsko selo se nalazi na mestu "gde se je" - kako kaže znameniti Stefan Mitrov Ljubiša, rođen upravo u ovom kraju - "priroda igrala kad je svoje čudesno delo na mahove stvarala". Neko je tu pre petnaestak godina razdrešio kesu i, bez ikakvih papira i dozvola, tik uz seosko groblje, pored temelja drevne bogomolje, započeo gradnju 36 luksuznih kuća (vele da baš toliko grobnica ima oko crkve), stambene površine od 170 do 240 kvadrata, sa zasebnim dvorištem i vrtom - sve u svemu, 600 kvadrata. U ovom trenutku samo pet ili šest ih je, kažu, useljeno, a sve ostale zvrje prazne jer je očigledno presahlo blago kojim su se pre 10-15 godina Rusi razmetali po Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online