Nedelja 27.12.2015.
17:31
Tanjug

"Nisam protiv EU, da jesam, to bih i rekao"

Tanjug
Srbija nije dobila ultimatum ni od EU, ni od Rusije: Tomislav Nikolić

Na konstataciju da se u javnosti stiče utisak da Vlada Srbije više gleda ka Evropskoj uniji, a predsednik ka Moskvi, Nikolić je istakao da i Vlada i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji.

- Bitno je da održimo taj stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svih i da imamo dobre odnose sa svima i da se ne zameramo nikome, ukoliko nisu u pitanju nacionalni interesi - poručio je on u za televiziju B92.

Nikolić je kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel jer, kako je objasnio, najveći uticaj u Briselu ima Berlin.

- Kada imate dobre odnose sa Berlinom imate dobre odnose sa EU. Međutim, šta nudite kao alternativu ako se opredelimo za jednu stranu. Da se posvađamo sa drugom stranom? - upitao je Nikolić.

On je istakao da je Srbija opredeljena za EU što je, kako je podvukao, otvoreno saopšteno predsedniku i premijeru Rusije.

- Nikada od njih nismo dobili bilo kakvu sugestiju, prekor ili neki ignoratski ton u kome bi rekli "ako hoćete u Evropu što se nama obraćate". To nikada nisu rekli. Nikada nisu rekli ni "ovo što od nas tražite možete da dobijete ukoliko odustanete od članstva u EU" - napomenuo je predsednik Nikolić.

On je takođe rekao da Srbija nikada iz Brisela nije dobila "jasne nagoveštaje" da ne može da uđe u EU ukoliko ne pokvari svoje odnose sa Rusijom.

- Mi nismo stabilni na "ili-ili", mi smo stabilni na "i-i", i mi se te politike držimo - poručio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija sa Rusijom nema zajedničke granice i istakao da, ako bi mislio da bi naša zemlja trebalo da se potpuno okrene Rusiji, to bi i rekao.

- Kao što sam rekao da Srbija ostaje privržena članstvu u EU, tako bih i sada mogao slobodno da kažem da nisam za to da Srbija bude u EU - ali ja jesam - zaključio je Nikolić.

2024 © - Vesti online