Subota 26.12.2015.
19:13
Tanjug

"Sve dok je Asad na vlasti, neće biti saradnje sa Rusijom"

Reuters
Turska ne želi da bude deo koalicije koja podržava Bašara al Asada: Erdogan

- Sirija, Iran, Irak i Rusija formirali su krajem septembra u Bagdadu informativni centar za koordinaciju borbe protiv terorista Islamske države, međutim ja sam rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ne mogu da sedim pored predsednika Asada, čiji legitimitet izaziva veliku sumnju - rekao je Erdogan, prenosi Sputnjik.

Govoreći o turskim vojnicima u Iraku, Erdogan je istakao da se oni tamo nalaze kako bi obučavali borce protiv terorista, i to na molbu iračkih vlasti.

- Kada je Islamska država ušla u Irak, Bagdad je zatražio našu pomoć. Mi smo zauzrvat zatražili da se odredi lokacija gde će se formirati turska baza, i oni su to učinili. Sve je počelo u martu prošle godine, otkad postoji naša baza u Bašiku - rekao je turski predsednik.

Erdogan je pozvao zemlje Bliskog istoka da se ujedine kako bi se suprotstavile onima koji zagovaraju medureligijski konflikt u regionu.

- Svet želi da nas razdvoji i upravo zbog toga mi moramo da se ujedinimo. Pogledajte samo šta se dogada u Iraku, Siriji, Palestini i Libiji - rekao je on.

Predsednik Turske je dodao da je zemljama regiona potrebno da prevaziđu te probleme kako bi islamski svet postao moćan.

- Postoje nesuglasice izmedu Turske i Irana, ali ja ne želim da to utiče na dobrosusedske odnose dveju zemalja. Religijske razlike ne treba da budu razlog da postanemo neprijatelji, jer islam treba da postane naš orijentir - zaključio je turski predsednik.

2024 © - Vesti online