Subota 26.12.2015.
16:55
Tanjug

Više ništa neće biti isto: Američka nafta kreće ka Evropi

Reuters
Posle 40 godina ukinuta zabrana o izvozu nafte iz SAD-a

Oko 600.000 barela lake nafte, izvađene u južnom Teksasu, biće u prvoj nedelji januara utovareno na tanker holandske kompanije za trgovanje naftom Vitol Grup, navodi se u saopštenju američke kompanije, prenosi Volstrit Džornal.

Nafta će zatim biti dopremljena do rafinerije Vitola u Švajcarskoj, koja dizelom i drugim gorivima snabdeva Severnu Evropu, prenosi Raša tudej.

- Uzbuđeni smo što objavljujemo naš prvi ugovor o izvozu američke sirove nafte, što će, prema našim saznanjima, možda biti prva isporuka američke nafte sa zapadne Obale SAD u poslednjih skoro 40 godina - izjavio je direktor američke kompanije, Džim Teg.

Iako su američki naftni proizvođači uzbuđeni zbog odluke Vašingtona da ukine zabranu izvoza nafte, oni su, kako ocenjuje Raša tudej, suočeni i sa velikim preprekama. Naime, niske cene nafte na globalnom tržištu će onemogućiti privatnim proizvođačima da prodaju svoje proizvode u inostranstvu.

Drugi problem je taj što se, kako navodi RT, SAD i dalje uveliko oslanjaju na uvoz nafte, uprkos tome što su postale jedan od vodećih proizvođača.

SAD proizvode 9,4 miliona barela nafte dnevno, dok troše skoro 20 miliona barela. Iz tog razloga, SAD ne mogu biti značajniji izvoznik nafte, i izvoziće relativno male količine lake nafte, ocenjuje ruski medij.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje potpisao zakon kojim se ukida zabrana izvoza sirove nafte, koja je uvedena 1975. godine usred energetske krize.

2021 © - Vesti online