Subota 26.12.2015.
11:15
Vestionline, Tanjug

Evo ko je sve "pao" noćas: Uhapšeni Žunić i Slobodan Milosavljević

Tanjug
Jedan od uhapšenih: Bivši ministar Slobodan Milosavljević

Mediji prenose da su među uhapšenima i vlasnik "Beohemije" Željko Žunić, bivša direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović, nekadašnji direktor Direkcije za građevinsko zemljište Nenad Komatina i Dejan Čokić, bivši predsednik opštine Mladenovac, a prema inicijalima Z. M. spekuliše da je uhapšena i bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković.

Pet osoba u bekstvu

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, da će akcija biti nastavljena i da niko neće biti pošteđen.

- Za još pet lica se traga - dodao je Stefanović i precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 razlicitih slučajeva.

- U poslednjih godinu dana obavljen je najveći deo posla - precizirao je Stefanović i dodao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

- To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od  koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela - rekao je Stefanović.

Podnete krivične prijave

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Šteta skoro 8 milijardi

Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijardi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Niko se neće "izvući"

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

- Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče - rekao je Stefanović.

- Najveći deo tereta podnele su kriminialistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u pretnodnim mesecima - dodao je ministar.

Imamo čvrste dokaze

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

- U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen - rekao je ministar.

2024 © - Vesti online