Subota 26.12.2015.
08:40
Vestionline, Alo rs

Stiže novi ambasador SAD: Skot hoće da otkačimo Putina!

Reuters
SAD postavlja novog ambasadora u Srbiju, Kirbi ide u penziju

On će doneti novi paket zahteva, među kojima će najvažniji biti distanciranje Srbije od Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina na političkom, vojnom i ekonomskom planu. Ukoliko Srbija odbije da se povinuje ovakvim zahtevima, moglo bi uslediti otvaranje novih kriznih žarišta u našoj zemlji, a prvi pik je Vojvodina.

- Novi ambasador Skot je specijalista za Rusiju i nije nimalo čudno što ga baš u ovom trenutku šalju u Srbiju, uz Bosnu i Hercegovinu jedinu zemlju u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije. Ne znači da će biti traženo da Srbija odjednom potpuno stane na američku stranu, već je njihova želja da to bude urađeno u više malih koraka - piše list "Alo".

Amerikance posebno plaši kupovina oružja od Rusije, koju je Srbija najavila, a koja bi mogla biti konkretizovana tokom najavljenih poseta visokih ruskih zvaničnika Beogradu u prvoj polovini 2016. godine, pre svih premijera Dmitrija Medvedeva.

Druga važna tačka koja žulja Zapad jeste sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji je, po njihovom mišljenju, prepreka u pregovaranju u okviru poglavlja 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

Bivši direktor za Rusiju

Kajl R. Skot je od 2014. godine viši saradnik Stejt departmenta u Nemačkom Maršalovom fondu. Prethodno je bio generalni konzul SAD u Milanu od 2011. do 2014. godine i direktor Kancelarije za odnose sa Rusijom od 2009. do 2011. godine. Takođe je bio zamenik šefa misije SAD pri OEBS-u od 2005. do 2009. i savetnik pri misiji SAD u EU u Briselu od 2003. do 2005. godine. Radio je i pri ambasadama SAD u Budimpešti, Zagrebu, Moskvi i Tel Avivu. Govori nekoliko evropskih jezika, među kojima ruski, hrvatski, italijanski, nemački, mađarski.

2024 © - Vesti online