Petak 25.12.2015.
23:32
webtribune.rs

Nova pretnja iz svemira: Džinovske komete krenule ka Zemlji

youtube.com/World News
Džinovske komete se kreću ka Zemlji (Foto: Arhiva)

Astronomi su otkrili na stotine kometa po imenu kentauri i uključili ih u listu potencijalnih pretnji po našu planetu. One su dugačke negde između 50 i 100 kilometara i imaju nestabilne eliptične orbite koje prolaze pored planeta poput Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna čija gravitaciona polja mogu usmeriti kometu ka Zemlji

Sve komete se raspadaju vremenom dok putuju kroz svemir. Međutim, kentaur komete mogu da proizvedu "naizmenične periode raspadanja koji mogu da traju i do 100.000 godina", naveli su naučnici.

Naučnici su namerno u svojoj studiji napomenuli da jedna kentaur kometa sadrži više mase nego svi identifikovani asteroidi koji prolaze pored Zemlje.

- Mi već tri decenije ulažemo puno napora u praćenje i analiziranje rizika od sudara između Zemlje i asteroida. Naš rad ukazuje na to da moramo da obratimo pažnju i na naše dalje susede. Ukoliko smo u pravu, ove komete bi mogle da predstavljaju ozbiljnu pretnju i potrebno je bolje ih proceniti - rekao je koautor studije, Bil Napijer.

Iako se smatra da su dinosaurusi izumrli upravo zbog udara slične komete pre 65 miliona godina, to je i dalje samo teorija.

Grupa istraživača je navela da ne postoji neizbežna pretnja, ali da su susreti s kometama i dalje prilično nepredvidivi.

- Dolazak kentaur komete sa sobom nosi rizik od unošenja velike količine prašine i dima u atmosferu do te mere da bi mogla nastati nuklearna zima. Stoga ih moramo uvrstiti među najveće potencijalne opasnosti po planetu - naveli su istraživači. 

2024 © - Vesti online