Petak 25.12.2015.
17:09
Tanjug

Tahiri: Srbija zna da će priznati Kosovo!

Reuters
Tahiri: Ako Srbija ne prizna Kosovo, sledi joj izolacija

Kako prenosi portal Koha Ditore, Tahiri je izjavila da je Srbija ostala na raskrsnici između Istoka i Zapada, dok su "Kosovo i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana izabrale jasnu prozapadnu orijentaciju i evroatlantske integracije". 

Kosovo se, navodi Tahiri, jasno pozicioniralo na strani Severnoatlantske alijanse i "njegova spoljna politika je jasno na strani Zapada u odnosu na najnovija događanja na međunarodnom bezbednosnom planu, geopolitičke tendencije i međunarodnog terorizma i radikalizma".

Istovremeno, navodi Tahiri, Poglavlje 35 od Srbije jasno traži normalizaciju i dobrosusedske odnose sa Kosovom, poštovanje sporazuma sa Briselom, raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu i na kraju čitavog procesa Srbija će, kako bi potvrdila dobrosusedske odnose, priznati nezavisnost Kosova, ukoliko zaista želi da se učlani u EU. 

Tahiri je tako reagovala na izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića koji je ranije danas (25. decembar), odgovarajući američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju, rekao da Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN. Kirbi je pitanje članstva Kosova u UN pokrenuo rekavši da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne znači i priznavanje nezavisnosti, ali "podrazumeva članstvo Kosova u UN". 

2024 © - Vesti online