Nedelja 27.12.2015.
03:30
mondo.rs

Ovo nikako ne pipajte u hotelskim sobama!

youtube.com/The Luxury Collection Hotels & Resorts
Hotelske sobe su prepune bakterija

Prekidači

Prva stvar koju dodirnete kada uđete u hotelsku sobu je verovatno ona koja ima najviše bakterija na sebi. U studiji koju je sprovela Kejti Kirš, pokazalo se da je upravo prekidač za svetlo najkontaminiraniji predmet u sobi. S obzirom na to da verovatno nećete provesti dane u hotelskoj sobi u mraku, operite ruke nakon što dodirnete prekidač (ili ga pritisnite laktom).

Daljinski uređaj

Profesor mikrobiologije Čarls Gerba je nakon svog istraživanja zaključio da se na daljinskim uređajima u hotelskim sobama krije veliki broj bakterija – a još gore je što se na 20 odsto ovih uređaja nalaze ostaci sperme. On savetuje da daljinski pre upotrebe očistite vlažnim maramicama koje sadrže alkohol.

Pod, lavabo

Ovaj podatak nije iznenađujuć, ali je svakako koristan. - Naša studija je pokazala da, ako čujete nekoga kako kija u susednoj sobi u hotelu, već sledeće noći će virus biti u vašoj sobi - kaže profesor Gerba. Ako se pitate kako je to moguće - bakterije se prenose krpama kojima hotelsko osoblje čisti sobe.

Jorgan i jastuk

Hotelsko osoblje je u "ispovesti" na Redditu priznalo da se jorgani i jastuci veoma retko peru. Savetuju da ponesete svoje ćebe i jastuk, i kažu da to rade mnogi gosti hotela.

Čaše

Pretpostavljamo da se čaše u hotelskoj sobi peru, ali problem je u tome čime ih osoblje briše – nikada ne znate šta je istom krpom obrisano pre čaše. Najbolja opcija je da sa sobom ponesete nekoliko plastičnih čaša ili da onu hotelsku operete pre upotrebe.

U studiji Kejti Kirš pokazalo se da na uzglavlju kreveta, zavesama i kvakama uglavnom nema bakterija, a profesor mikrobiologije Čarls Gerba nakon sprovedenog istraživanja tvrdi da "što manje platite smeštaj, spavate sa većim brojem bakterija".

U svakom slučaju, pre nego što rezervišete sobu u nekom hotelu, nije na odmet da na sajtovima prvo pogledate ocene i utiske gostiju koji su tamo već bili.

2024 © - Vesti online