Petak 25.12.2015.
09:31
Tanjug, Vestionline

Papa: Arogantni da se okrenu dobroti i krotkosti

Vesti
Papa Franja se obraća vernicima na misi

Papa Franja je u misi pozvao sve vernike da pokažu više empatije prema ljudima u nevolji. Papa je rekao da je svetu potrebno više "nežnosti i topline" i pozvao sve vernike da se mole, čak i one koji se nalaze u teškim situacijama. 

Papa Franja je poručio "arogantnima i onima koji kroje pravila prema svojim kriterijumima" da "u susret životu treba poći s dobrotom i krotkošću".

Danas, na Božić, papa se u podne obraća sa lođe crkve Svetog Petra i upućuje blagoslov Urbi et orbi (gradu /Rimu/ i svetu). 

Papa je u četvrtak uputio dugo pismo hrišćanima na Istoku, pozivajući ih na međuverski dijalog uprkos teškoćama jer, kako je rekao, ne postoji drugi izbor. 

Hrišćanski vernici iz svih delova sveta prethodno su u Vitlejemu obeležili Badnje veče u mestu Hristovog rođenja. 

Najviši rimokatolički duhovni lider u Svetoj zemlji latinski patrijarh Fuad Tval pozvao je u četvrtak uveče, na Badnje veče, u Vitlejemu da se ubrza obnova Pojasa Gaze nakon letošnjeg rata i upozorio na opasnost od povratka nasilja. Fuad Tval je ocenio da je "činjenica da je ta Sveta zemlja postala zemlja sukoba". On je podsetio da je najnoviji rat između Izraela i Hamasa u Gazi "ostavio hiljade žrtava na obe strane".

"Rat je samo produbio mržnju i nepovorenje između dva naroda i nasilje se nedavno proširilo na sveta mesta. Na Badnje veče govoriti o miru nije dovoljno. Iznad svega svi mi moramo da se molimo za mir u celom svetu i na Bliskom istoku.", rekao je on.

Božić se ove godine obeležava pod senkom nasilja i pretnje terorizma i džihadista iz Islamske države, prenosi AFP.

2024 © - Vesti online